Sabtu, 07 Maret 2009

Tadabburlah dan Janganlah Menduburkan

Sedang aku melepak-lepak keriangan tiba-tiba datang satu e-mail. Dari Encik Kaheel rupanya. Tentang mukjizat angka dalam al-Quran. Agak menarik kerana aku pernah berbahas dengan Abang Botak mengenai hal ini. Anda boleh lihat di sini.

Dulu aku beranggapan bahawa perkara ini hanyalah kebetulan. Sekarang tak tahulah. Tapi, sekurang-kurangnya baguslah usaha mereka. Mentadabbur atau menelaah al-Quran dengan begitu terperinci. Tak cukup dihafal malah setiap huruf dibilang satu-satu.

Bagi golongan huffaz dan qari, sudi-sudilah mentadabbur al-Quran, bukan sekadar dibaca untuk jadi imam tarawih atau di pertandingan musabaqah al-Quran. Bagi golongan yang tak hafiz pula(macam aku), rajin-rajinlah mentadabbur al-Quran dan cuba-cubalah menghafalnya.

[47:24]
(Setelah diterangkan yang demikian) maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup (yang menghalangnya daripada menerima ajaran Al-Quran)?

Nota:
-Perkataan 'menduburkan' pada tajuk itu adalah terjemahan bulat-bulat dari perkataan mudbir. Berasal dari kata akar 'dabara'. Perkataan yang seerti dengannya adalah 'membelakangkan'. Dan memang dubur itu di belakang. Harap maklum dan tak salah faham.

Sekian.


Tidak ada komentar: